7 اورژانس، 7 کمک اوليه


 





 
حتما شما هم اين جمله معروف را شنيده‌ايد که: «حادثه خبر نمي‌کند!» اين جمله در مورد ما که کشورمان يکي از حادثه‌خيز‌ترين کشورهاي دنياست و در معرض حوادث غيرمترقبه زيادي قرار دارد، نمود بيشتري دارد. کمک‌هاي اوليه يا مراقبت‌هاي اورژانسي، دانشي است که نه تنها خودمان را در مواقع ضروري حمايت مي‌کند؛ بلکه فرا گرفتن آنها مي‌تواند روزي روزگاري به کارمان بيايد.
فوريت‌هاي پزشکي هميشه اتفاق نمي‌افتند اما اگر اتفاق بيفتند شما وقت کافي براي کسب اطلاعات در زمينه کمک‌هاي اوليه نداريد. به منظور اقدام موثر، آگاهي از چگونگي عملکرد در مواقعي که به نظر مي‌رسد فرد آسيب ‌ديده، شديدا بيمار است يا در وضعيت ناگواري قرار دارد بسيار حايز اهميت است. مهارت‌هايي که شما امروز به دست مي‌آوريد روزي شايد در مرگ و زندگي انساني ديگر موثر واقع شود.

کمک‌هاي اوليه درموارد خون‌ريزي بعد از تصادف
 

يکي از شايع‌ترين آسيب‌ها در کشور ما تصادفات است. بسياري از تصادفات باعث خون‌ريزي از دست و يا ديگر اعضاي بدن مي‌شوند. وقتي صدمه‌اي باعث خون‌ريزي مي‌شود. براي بند آوردن خون‌ريزي بايد اقداماتي را انجام دهيد. اغلب صدمات خون‌ريزي‌ مرگ‌باري را به دنبال ندارند اما اگر مقادير قابل توجهي خون از فرد برود، احتمال بروز شوک، بي‌هوشي و مرگ وجود دارد. مراقبت‌هاي دقيق و صحيحي بايد براي بند آوردن خون و همچنين اجتناب از عفونت و ساير عوارض احتمالي، صورت گيرد. اطلاعاتي که در زير ارايه مي‌شود شرح و توضيحي است راجع به اقدامات اورژانسي صحيح براي بندآوردن خون‌ريزي مصدوم بعد از يک تصادف:
• براي بند آوردن خون‌ريزي شديد ابتدا شخص مجروح را روي زمين قرار دهيد. در صورت امکان، سرش را کمي پايين‌تر از تنه قرار داده و پاهايش را بالا نگه داريد. هر دو وضعيت با افزايش جريان خون مغز، احتمال غش کردن يا از حال رفتن فرد را کاهش مي‌دهند.
• در صورت امکان محل خون‌ريزي‌ را بالا بگيريد. به طور مثال، دست جراحت ديده را بالاتر از قلب نگاه داريد. اين کار جريان خون در ناحيه زخم را کاهش مي‌دهد زيرا قلب مجبور است درخلاف جهت نيروي جاذبه، خون را پمپ کند.
• هرگونه بافت مرده يا آشغال قابل رويت را از روي زخم پاک کنيد. اشياي فرو رفته در بدن بيمار را در نياوريد. در اين مرحله سعي در کاوش يا تميز کردن زخم نکنيد. فقط خون‌ريزي را متوقف کنيد.
• با يک بانداژ استريل، پارچه تميز يا حتي يک تکه از لباس فشار مستقيمي بر زخم اعمال کنيد. اگر چيز ديگري دم‌دست نبود، با دست خودتان بر زخم فشار وارد آوريد.
• آن قدر فشار دهيد تا خون‌ريزي بند آيد. وقتي خون‌ريزي متوقف شد، زخم را بسته و با نوار چسب محکم کنيد. اگر هيچ چيز دم‌دست نيست، يک تکه تميز لباس را مورد استفاده قرار دهيد.
• اگر خون‌ريزي‌ ادامه دارد و از لاي گاز پارچه‌اي که زخم را با آن پوشانده‌ايد نشت مي‌کند، بانداژ را برنداريد بلکه روي آن پارچه يا گاز بيشتري بگذاريد.
• اگر خون‌ريزي با فشار مستقيم بند نمي‌آيد، بهتر است روي شريان اصلي که به ناحيه زخم شده خون‌رساني مي‌کند فشار وارد کنيد. مثلا در صورتي که زخم روي دست يا ساعد است، شريان اصلي بازو را به استخوان فشار دهيد. انگشتان خود را روي شريان ثابت و بي‌حرکت قرار دهيد و با دست ديگر همچنان بر زخم فشار وارد آوريد.
• وقتي خون‌ريزي متوقف شد، ناحيه جراحت‌ديده را بي‌حرکت نگه داريد. بانداژ را باز نکنيد و از اورژانس تقاضاي کمک کنيد يا شخص مجروح را در اسرع وقت، به نزديک‌ترين مرکز اورژانس برسانيد.

کمک‌هاي اوليه در موارد خون‌ريزي از يک زخم باز
 

هنگام وقوع حادثه و سانحه ممکن است خون‌ريزي از سطح بدن بسيار جزيي باشد (مثل خراش سوزن) يا وسيع باشد (مثل برش عميقي که طي آن يکي از شريان‌ها پاره مي‌شود). همه زخم‌ها نياز به مراقبت و درمان صحيح دارند. مراقبت ناکافي مي‌تواند عفونت جدي زخم را به دنبال داشته باشد. يک اقدام احتياطي بسيار مهم براي پيشگيري از عفونت آن است که واکسن يادآور کزاز را هميشه سر موعد بزنيد. در ايران اين واکسن هر ده سال يک بار تزريق شود.

کمک‌هاي اوليه در موارد بريدگي‌
 

اگر هنگام حادثه دچار بريدگي مختصر شديد که خون‌ريزي چنداني ندارد، محل بريدگي را کاملا با آب و کمي صابون بشوييد. براي جلوگيري از عفونت زخم کمي پماد آنتي‌بيوتيک روي آن بماليد و پانسمان کنيد تا تميز بماند. چنانچه بريدگي جدي‌تر است، يعني خون‌ريزي در عرض چند دقيقه خود به خود متوقف نمي‌شود يا بريدگي عميق بزرگ يا داراي لبه‌هاي ناهموار و زمختي است با پزشک‌تان مشورت کنيد. اما ابتدا با اعمال فشار مستقيم بر زخم، به وسيله يک گاز استريل يا پارچه تميز خون‌ريزي را بند آوريد. آن‌قدر پارچه يا گاز را روي زخم نگه داشته و فشار دهيد تا خون‌ريزي متوقف شود.

کمک‌هاي اوليه در موارد خون‌مردگي
 

خون‌مردگي يا کوفتگي معمولا ناشي از ضربه يا زمين خوردن است. خون‌ريزي زيرپوستي باعث تجمع خون در اين ناحيه مي‌شود. براي کاهش ناراحتي و درد، ناحيه آسيب ديده را بالا نگه داشته و هر چند ساعت يک بار روي آن به مدت 20دقيقه کيسه يخ يا آب سرد نگه داريد و اين کار را روزي چند بار براي يک تا دو روز ادامه دهيد.

کمک‌هاي اوليه در موارد سوراخ‌شدگي
 

برخي اوقات هنگام حادثه يا سانحه، شما يا ديگران جايي از بدن‌تان سوراخ مي‌شود. پا گذاشتن روي يک ميخ، رايج‌ترين اتفاقي است که باعث سوراخ شدگي مي‌شود. چنين زخمي معمولا خون‌ريزي زيادي به دنبال ندارد. در حقيقت اغلب خون مختصري جاري مي‌شود و به نظر مي‌رسد زخم تقريبا به شکل آني بسته مي‌شود اما اين موضوع به آن معنا نيست که درمان لازم نيست. زخم‌هاي سوراخ، به دليل احتمال عفونت بسيار خطرناک هستند. شيئي که باعث زخم شده و به ويژه اگر خاک‌آلود باشد، ممکن است ناقل اسپورهاي کزاز يا ساير باکتري‌ها باشد. اين موضوع مي‌تواند به عفونت شديد و خطرناکي منجر شود. اگر اشياي نوک تيز از راه کفش وارد پا شوند، اين نوع زخم‌ها، بيش از هر نوع زخم ديگري در معرض خطر عفونت جدي هستند. اگر در پي فرو رفتن يکي شي نوک تيز در بدن‌تان سوراخ ايجاد شده خون‌ريزي را متوقف کنيد و در صورت نياز روي سوراخ يک گاز استريل يا پارچه تميز گذاشته و آن را فشار دهيد. سپس براي پيشگيري از عفونت به سراغ نخستين مرکز درماني برويد. اگر خون‌ريزي جزيي است، برخي از پزشکان توصيه مي‌کنند، بگذاريد مدتي کوتاه از زخم خون بيايد تا به قول معروف زخم شسته شود اما معلوم نيست که اين کار خطر عفونت را کاهش دهد.

کمک‌هاي اوليه در موارد آسيب‌ديدگي بافت نرم
 

در حوادث ترافيکي ممکن است آسيب‌هايي به بافت نرم و پوست وارد شود. همين‌طور نسوج زير آن مثل عضله، ساختارهاي نگه‌دارنده آن و عروق خوني صدمه مي‌بينند. چنين آسيب‌هايي ممکن است هنگام تصادف در اثر بريدگي ناجور، هنگام جدا شدن پوست از نسوج زيرين يا وقتي پوست به شدت پاره مي‌شود، رخ بدهند. آسيب‌هاي بافت نرم نياز به مراقبت‌هاي پزشکي ويژ‌ه‌اي دارد. براي بندآوردن خون‌ريزي فشار مستقيمي بر زخم وارد آورده و به سرعت به سراغ نخستين مرکز درماني برويد.

کمک‌هاي اوليه در زخم‌هاي شکمي
 

به دليل احتمال آسيب رسيدن به اعضاي داخلي، هرگونه زخمي که ديواره شکم را سوراخ کند، آسيبي بالقوه خطرناک قلمداد مي‌شود. اگر شما يا فردي که همراه شماست دچار چنين زخمي روي شکم شديد، بلافاصله با اورژانس 115 تماس بگيريد. قبل از حرکت دادن فردي که از ناحيه شکم زخمي شده، او را به پشت بخوابانيد. اگر هيچ يک از اعضاي داخلي از سوراخ زخم بيرون نزده، با استفاده از يک گاز استريل يا پارچه تميز روي زخم فشار وارد کنيد تا خون‌ريزي متوقف شود. وقتي خون‌ريزي متوقف شد، ناحيه آسيب ديده را باندپيچي کنيد. اگر اعضاي داخلي جا به جا شده‌اند، هرگز سعي نکنيد آنها را به جاي اول بازگردانيد، فقط محل آسيب را به کمک پارچه يا گاز بپوشانيد.

آنچه بايد در جعبه کمک‌هاي اوليه‌تان باشد
 

شايد با خواندن اين مطلب ترغيب شده باشيد براي خودتان يک جعبه کمک‌هاي اوليه تهيه کنيد. پيشنهاد مي‌کنيم هميشه کيف يا جعبه کمک‌هاي اوليه‌تان را تکميل و در خانه، محيط کار يا خودروي‌تان نگاه داريد. اقلام زير را حتما در کيف يا جعبه‌تان داشته باشيد: چسب زخم در اندازه‌هاي مختلف، صابون، پنبه، پنس يا موچين، گوش‌ پاک‌کن، تب‌گير، آسپرين به ويژه براي درد قفسه سينه، بروفن يا استامينوفن به ويژه براي درد و تب، محلول شستشو مثل آب اکسيژنه و بتادين، کرم هيدروکورتيزون به ويژه براي گزش و نيش حشرات، بانداژ نوار جراحي، يک قيچي تيز، دستمال کاغذي، و شربت اپيکاک (براي القاي استفراغ).
ديگر داروهايي که بد نيست دم دست داشته باشيد عبارت‌اند از: قرص آنتي‌هيستامين، آنتي‌اسيدها براي مشکلات گوارشي، قرص ضداسهال و برخي از داروهايي که اعضاي خانواده مصرف مي‌کنند مثل انسولين در ديابتي‌ها. اگر شما يا يکي از اعضاي خانواده نسبت به نيش زنبور يا حشره ديگري واکنش شديد نشان داده‌ايد، بايد کيتي حاوي سرنگ و آمپول آدرنالين دم دست داشته باشيد.
منبع:http://www.salamat.com